5.3. EXPOSITIONS EN BELGIQUE / TENTOONSTELLINGEN IN BELGIE
5.3.1 ANTWERPEN / ANVERS 1988
5.3.1.1 FUSION: EEN BEELD UIT DE PÉRIGORD
"Na op zaterdagmiddag 18 juni eerst ontvangen te zijn geweest op het Antwerps stadhuis door het College van burgemeester en schepenen openden de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling "Kunstenaars uit zuid-west Frankrijk" om 16 u. in de Sint-Augustinuskerk, aan de Kam-menstraat te Antwerpen, officieel hun expo van schilderijen en beeld-houwwerken. De tentoonstelling kadert in enkele jaren oude eigen buitenlands cultuurbeleid van Antwerpen.
Aan de basis van deze tentoonstelling ligt de in 1985 opgerichte vereniging "Fusion". Dit is een groep kunstenaars (bestaande uit 2 Belgen, 1 Engels-man, 1 Nederlander en 1 Fransman) die leven en werken in de Périgord. Gefascineerd en geïnspireerd door de natuurelementen geven ze indi-vidueel uiting aan hun innerlijke ervaringen door de creatie van niet aan een stijl gebonden werken.
De schilderijen zijn spel van kleur en licht. Opengesteld naar wie het bekijkt om zich persoonlijk in te leven. Aldus verkrijgen de doeken een dimensie van eigen fantasie. Juist door bepaalde exacte thema's te mijden is de interpretatie vrij. Allen getuigen zij van een enorm dynamisme, wat in hun werken duidelijk weerspiegeld wordt. Door de zorgvuldige combinatie van hun kleuren, de accenten en de vitaliteit leven de doeken buiten hun kaders schijnbaar verder. Men heeft a.h.w. een gevoel van ruimte geschapen, de kans om zich bijna letterlijk in de doeken te verdiepen. De uitnodiging is er in ieder geval.
Fusion betekent de overgang van een hard "lichaam" naar vloeibare toestand, onder de invloed van warmte; of nog: de combinatie van lichte kernen, wat een zwaardere kern geeft, gepaard gaande met de afgave van grote energie. Deze kunstenaars behoren niet tot een bepaalde school en elk van hun werken heeft eigen karakteristieken. Ze vinden elkaar echter terug in het gedachtegoed dat hun gemeenschappelijke basis vormt.
Tijdens hun tentoonstelling nodigden ze ook nog een aantal andere schilders en beeldhouwers uit.
De tentoonstelling kon tot stand komen dankzij de inzet van: Fusion, de "Conseil Général de la Dordogne", de "Association Départementale de Développement Culturel de la Dordogne" en voor België Jan Van Broeck-hoven voor Antwerpen. Ze is nog te bezoeken tot 21 augustus, dagelijks behalve op maandag, van 10 tot 17 u. in de Sint-Augustinuskerk. Hierna nog in Bornem, Kortrijk, Heusden-Zolder en Strombeek-Bever.
Meer inlichtingen zijn te verkrijgen bij mevr. J. De Ridder, tel. 230.03.80."
(G.D., in: ?, 00/006/1988)
5.3.1.2 "FUSION": SCHILDEREN MET ZUIDERS LICHT
"Antwerpen - Het nieuwe tentoonstellingsseizoen in de Sint-Augustinuskerk vangt aan met een expositie van de groep "Fusion": twee Vlamingen, een Nederlander, een Brit en een Fransman die leven en werken in de Périgord.
Rudy Meekers, Jean-Pierre Moccetti, Victor Ryath, John Bailey en Marcel Rademakers (Mark Meekers) leven en werken in het zuidwesten van Frankrijk, in de Dordogne en meer bepaald de Périgord.
Sinds 1985 vormen ze samen de groep "Fusion" en stellen ze tentoon, waarbij ook andere geestesgenoten worden uitgenodigd. Dit jaar staan na Antwerpen nog Bornem, Kortrijk, Heusden-Zolder en Strombeek-Bever op het programma.
Het leven is er goed in de Périgord. Wiens liefde door de maag gaat, wordt dadelijk smoorverliefd op dit uitgelezen stukje "Pays de l' Homme" en kunstenaars kunnen er werken op het ritme van de seizoenen en onder het intrigerende licht van het zuiden, zoveel intenser dan het onze.
Dat licht is ook de grote inspiratiebron voor deze kunstenaars. Helle, maar toch lichte tonen kleuren hun doeken. De werkelijkheid vervaagt erin. Niet het dorp of het volk, maar het bijna tastbare licht van het zuiden is wat deze mensen samenbracht.
Met dat licht in al zijn kleurschakeringen componeren zij een schilderij, bijna op de wijze waarop een componist een stuk muziek schrijft. En toch blijft elkeen verscheiden van de anderen. Ieder schildert naar eigen aanvoelen en vermogen.
De een met resten van strakkere structuren, de ander met forse vlekken of bijna pointillistisch. "Fusion" vormt dus een hechte fusie, eenheid in verscheidenheid.
De tentoonstelling in de Sint-Augustinuskerk in de Kammenstraat loopt nog tot 21 augustus en is toegankelijk van dinsdag tot en met zondag, telkens van 10 tot 17 u."
(J.V.D., Het Volk, 20/06/1988)
5.3.1.3 FUSION IN DE SINT-AUGUSTINUSKERK
FRANSE SCHILDERS SPELEN MET LICHT, KLEUR EN RITME
"Vanuit de vaststelling dat de internationale relaties vanuit de centrale staat niet meer functioneren is Antwerpen ertoe gedwongen -en bijgevolg ikzelf als verantwoordelijke- om een eigen gemeentelijk buitenlands beleid te gaan voeren, ook op cultureel vlak."
Met deze woorden gaf burgemeester Cools de aanleiding om een tentoonstelling als die van "Fusion" op het getouw te zetten. Jan Van Broeckhoven organiseerde de expositie in samenwerking met Fusion en het departement van Dordogne. Bob Cools ziet de expositie van de Franse kunstenaars, waarmee het derde culturele seizoen in de Sint-Augus-tinuskerk te Antwerpen werd ingezet, als een aansluiting op de tentoon-stelling in het Hessenhuis.
In 1985 werd de vereniging "Fusion" opgericht door kunstenaars van verschillende Europese nationaliteiten. Rudy Meekers (B), Marcel Rademakers (B), Jean-Pierre Moccetti (F), Victor Ryath (Nl) en John Bailey (GB) zijn de grondleggers van een nieuwe eigentijdse kunststroming. Zij vestigden zich in de Périgord, gelegen tussen de Atlantische kust en het Centraal Massief. Ook hun werken komen daar tot stand.
"Fusion" is een internationale Europees gerichte groep, die niet tot een school, noch tot een bestaande stroming behoort. "Fusion" staat voor de overgang van een hard voorwerp naar een vloeistof onder invloed van warmte: de combinatie van lichte kernen, die een zwaardere kern teweegbrengt, waarbij energie vrijkomt. Kleur, licht en ritme zijn de hoofdrolspelers in het oeuvre van deze Zuid-West Franse kunstenaars.
Geen tastbare voorwerpen worden voorgeschoteld. De kunstenaars laten het aan de bewonderaars over, een eigen impressie te krijgen van de werken. Niet de realiteit, maar de geest wordt op het doek geschilderd. De creativiteit krijgt haar vrije loop, daaruit vloeit sensualiteit en sensibiliteit.
De Fusion-kunstenaars mogen dan onderling verschillen in hun uitdrukkingen, de expressie van de innerlijke energie en de spanning is een gemeenschappelijk kenmerk, dat eigen is aan Fusion. Ze vormen een een-heid in hun verscheidenheid.
Ook andere schilders en beeldhouwers worden uitgenodigd om samen met Fusion te exposeren: o.a. Marcel Loth, Philippe Thireau, Michel Brand en Jean-Louis Pichon.
De tentoonstelling loopt nog tot 21 augustus in de St.-Augustinuskerk in de Kammenstraat te Antwerpen. De deuren zijn open van 10 tot 17 uur. Maandag gesloten.
Fusion plande reistentoonstellingen in Bornem, Kortrijk, Zolder en Bever, in 1989 exposeert de groep te Londen, Leiden en Barcelona. Voor inlichtingen: Mevr. J. De Ridder, tel.: 230.03.80."
(Art.: Gazet van Antwerpen, 21/06/1988)
5.3.1.4 FUSIE VAN ANTWERPEN EN DORDOGNE
"Antwerpen - In de Sint-Augustinuskerk aan de Kammenstraat werd het derde kulturele seizoen ingezet met een tentoonstelling van de groep "Fusion" uit Dordogne, de streek van Périgord. Het werd meteen een verzustering tussen Antwerpen en Dordogne. De groep Fusion -met ook Antwerpse kunstenaars- vond inspiratie in de streek. In Lascaux zijn trouwens de oudstgekende schilderingen bewaard gebleven. Uit de smeltkroes van traditie en van zuiderse zon werden zeer lumineuze kunstwerken geboren. De manifestatie wil echter ook de aandacht trekken op de toeristische mogelijkheden van een streek die voor onze mensen een beetje buiten de traditionele paden ligt. Tijdens de opening van de tentoon-stelling kon men kennis maken met de wijnen en de streekgerechten van Dordogne. De tentoonstelling is nog open tot 21 augustus, dagelijks -behalve maandag- van 10 u. tot 17 u. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Bornem, waar ze van 2 tot 18 september toegankelijk is."
(Peeters, Het Nieuwsblad, 22/06/1988)
5.3.1.4 FUSION
"Vijf kunstenaars uit het Franse departement Dordogne, samen de kunstenaarsgroep Fusion, exposeren tot 28 augustus hun werk in de Antwerpse Sint-Augustinuskerk. De groep Fusion bestaat uit de Engelse schilder John Bailey, de Vlamingen Rudy Meekers en Marcel Rademakers, de Nederlander Victor Ryath en de Fransman Jean-Pierre Moccetti. Ze tonen hun werk samen met 4 Franse kunstenaars, die werden uitgenodigd: Michel Brand, Marcel Loth, Jean-Louis Pichon en Philippe Thireau. Later op het jaar zal dezelfde tentoonstelling nog te zien zijn in een vijftal Vlaamse kulturele centra, daarna verhuist ze naar Londen, Leiden en Barcelona."
(Art.: De Antwerpse Morgen, 25/06/1988)
5.3.1.5 KUNSTWERKEN UIT ZW.-FRANKRIJK IN ST.-AUGUSTINUS
"Antwerpen- Enkele Europese kunstenaars die leven en werken in de zonnige streek die Périgord wordt genoemd, hebben enige jaren geleden de vereniging "Fusion" opgericht. Zij behoren niet tot een bepaalde school, ze behouden elk hun eigen karakter, maar bannen dekoratieve, anekdotische en "tijdelijke" elementen uit hun werk.
Tijdens elke tentoonstelling nodigen de stichters Rudy Meekers (Vlaan-deren), Jean-Pierre Moccetti (Frankrijk), Victor Ryath (Nederland), John Bailey (Engeland) en Marcel Rademakers (Mark Meekers) uit Vlaanderen enkele andere kunstenaars uit, zoals bijvoorbeeld Marcel Loth, Philippe Thireau, Michel Brand en Jean-Louis Fichon.
Met de hulp van het departement van de Dordogne, de regio Aquitanië en enkele ondernemers "exporteert" Fusion zich nu ook naar Antwerpen.
De tentoonstelling in de Sint-Augustinuskerk aan de Kammenstraat in Antwerpen loopt tot 21 augustus. Zij kan dagelijks, behalve maandag, gratis worden bezocht van 10 tot 17 uur."
(Art.: Het Nieuwsblad, 06/07/1988)
5.3.1.6 KUNSTWERKEN UIT ZUID-WEST FRANKRIJK
"In de St.-Augustinuskerk aan de Kammenstraat te Antwerpen, loopt nog tot 21 augustus een tentoonstelling van kunstwerken uit Zuid-West Frankrijk. Het gaat om werk van de vereniging "Fusion" die enkele jaren geleden werd opgericht door enkele Europese kunstenaars die werken in de Franse streek Périgord. Hun gemeenschappelijk streven is alle decoratieve, anec-dotische en "tijdelijke" elementen uit hun creaties te weren. Tijdens elke tentoonstelling nodigen de stichters Rudy Meekers (België), Jean-Pierre Moccetti (Frankrijk), Victor Ryath (Nederland), John Bailey (Engeland) en Marcel Rademakers (België) andere kunstenaars uit zoals: Marcel Loth, Philppe Thireau, Michel Brand en Jean-Louis Pichon. Met de hulp van het departement van de Dordogne, de regio Aquitanië en enkele ondernemers "exporteert" Fusion zich nu ook naar Antwerpen.
De tentoonstelling in de St.-Augustinuskerk kan dagelijks, behalve op maandag, gratis worden bezocht van 10 u tot 17 u."
(Art.: De Nieuwe Gazet, 11/07/1988)
5.3.1.7 FUSION, KUNSTENAARS UIT ZUID-WEST FRANKRIJK IN BELGIË
"Europa rijst op uit twintig eeuwen aarzelende en woelige geschiedenis. Vandaag vormt het een gemeenschap van twaalf staten.
In het zuid-westen van Frankrijk, tussen de Atlantische kust en het Centraal Massief: de Périgord...
Het is er goed leven en eten, het platteland "charmant" en natuurlijk zijn er kunstenaars die zich hier vestigen. Zij werken in stilte en rust volgens het ritme van de seizoenen, die baden in het blonde licht dat zo typisch is in deze streek. En af en toe komen zij tezamen...
Rudy Meekers (België), Jean-Pierre Moccetti (Frankrijk), Victor Ryath (Nederland), John Bailey (Engeland), Marcel Rademakers (België) die leven/werken in het zuid-westen, hebben in 1985 een vereniging onder de naam Fusion opgericht. Tijdens de tentoonstellingen nodigt FUSION ook andere schilders en beeldhouwers uit, o.a. Marcel Loth, Philippe Thireau, Michel Brand, enz."
(Art.: in: ?, 00/06-07/1988)
5.3.2 BORNEM 1988
5.3.2.1 FUSION
"FUSION is de naam van een vereniging van kunstenaars in Zuidwest Frankrijk. Een 5-tal kunstenaars van deze vereniging met name Victor Ryath, Rudi Meekers, John Bailey, Marcel Rademakers (Mark Meekers) en Jean-Pierre Moccetti stellen hun werken tentoon.
Deze tentoonstelling staat onder de hoge bescherming van de voorzitter van de Algemene Raad van de Dordogne, het Bureau van Toerisme van de Dordogne en de Vereniging voor Culturele Bevordering van het depar-tement van de Dordogne.
De receptie met specialiteiten uit de Périgord wordt U aangeboden door de hoger genoemde instellingen."
(Ter Dilft Nieuws, maandelijkse uitgave, 13e jaargang, september 1988, p. 3, ill.)
5.3.2.2 FUSION, ONDANKS HET VROEGE UUR TOCH EEN BEHOORLIJKE BELANGSTELLING
"Fusion" is de naam van een groep kunstenaars die werken en leven in het Zuidwesten van Frankrijk. Zij behoren tot diverse Europese nationaliteiten en zijn verschillend in hun uitdrukkingen. Doch bij een verder onderzoek vertonen ze gemeenschappelijke kenmerken, die de innerlijke energie en spanning gelijkvormig uitdrukken. Vandaar de naam "Fusion".
Deze kunstenaars uit België, Engeland, Frankrijk en Nederland vormen een groep die zich manifesteert door een terugkeer naar de essentie van schilderen en beeldhouwen. Hun vrijgekomen kreativiteit geeft een vorm van sensibiliteit en sensualiteit. Waarom het eenvoudig niet uitdrukken als "sensuabiliteit".
Samengevat kan met het als volgt verwoorden: "Het figuratieve element of reminiscenties van een geestelijk beleven, startpunt van praktisch elk werk, wordt gedecomposeerd en schoongewassen van alle decoratieve, anecdotische, tijdelijke of ruimtelijke staat, alles heeft bestaan of zal bestaan.
Vanaf dit ogenblik worden lichaam en geest "doordringbaar" en kunnen zij baden in de "onderstroming", de werkelijke bron van inspiratie en kreativiteit. Hier bevindt zich het moment waar de metamorphose zich voltrekt... dan rest alleen nog de visie".
Even de kunstenaars op een rijtje zetten:
John Bailey. De schildersstruktuur en de grondstof waarmee hij werkt vormen de bijzonderste voorwaarden tot het bekomen van een coloriet dat nodig is om een waar kunstwerk tot stand te brengen.
Rudy Meekers. Langs het eenvoudige, door het abstrakte heen verwoordt Meekers met een penseeltrek de ruimte die zich uit het kosmische heeft losgewerkt, naar het nieuwe onbekende. Licht en vorm herkent men bijna niet meer.
Jean-Pierre Moccetti is de enige Fransman. Hij gelooft essentieel in de krachten van de kleur, zoals de musicus in deze van de klank gelooft, de dichter in de uitdrukking van de woorden... om te beginnen met: "ik vertolk de wens..." dan laat ik er u in deelnemen...
Marcel Rademakers (Mark Meekers) is evenals Rudy Meekers een Vlaming. Beiden geboren in de provincie Antwerpen. Marcel Rademakers is autodidact, leraar moderne geschiedenis en werkt gedurende 5 maand per jaar in Périgord. Hij behaalde diverse literaire prijzen. Rademakers stelt hoge eisen aan zijn werken. De kleuren, de bloedstroom van de kunstenaar, is terug te vinden in al zijn mogelijkheden. Vorm en kleur ontvormt de ruimte.
Victor Ryath. Deze Nederlander, geboren in Amsterdam uit een Amerikaanse moeder volgde studies architectuur in de V.S.A. alsmede in Nederland. Hij werd beeldhouwer, doch in 1979 vestigde hij zich in Frankrijk als kunstschilder.
Met "FUSION" zit Ter Dilft in de stroming van de hedendaagse kunst en haalt het internationaal niveau. De vooropening van deze tentoonstelling met een eerder beperkt publiek, vond plaats op vrijdag 2 september. Het grote publiek kan de werken bezichtigen, iedere dag van 14 tot 19 u. en dit tot en met 18 september '88.
(GIO, s.t., 00/09/1988)
5.3.3 KORTRIJK / COURTRAI 1988
5.3.3.1 TENTOONSTELLING
"Fusion is een internationale groep kunstenaars verblijvend in het Zuidwesten van Frankrijk (Périgord). Ze laten zich inspireren door het landschap en de natuur maar werken niet zuiver figuratief. De groep houdt zich bezig met kleur en licht, hetzij om er een eigen vormentaal mee te ontwikkelen, hetzij om een transformatie van de ruimte, een openheid naar een andere, hogere werkelijkheid tot stand te brengen. Deelnemende kunstenaars aan deze tentoonstelling zijn Victor Ryath, Rudy Meekers, John Bailey, Marcel Rademakers (Mark Meekers) en Jean-Pierre Moccetti."
(Art.: Cultureel Centrum Kortrijk, tweemaandelijkse culturele uitgave, nr. 6 , jg. 2, 1988, 2 ill.)
5.3.3.2 KLEUR EN LICHT MET FUSION
(photo / foto: Nog tot 23 oktober loopt een groepstentoonstelling van ‘Fusion’ in de foyer en de benedengalerij van het cultureel centrum te Kortrijk. John Bailey en Jean-Pierre Moccetti waren niet op de openstelling. V.l.n.r. bemerken we Rudy Meekers, inleider Jan Van Broeckhoven, Victor Ryath en Marcel Rademakers)
"Kortrijk - Momenteel, en dat nog tot 23 oktober, loopt in het foyer van het cultureel centrum en in de Benedengalerij een groepstentoonstelling onder de naam "Fusion". Dat is ook de naam die vijf kunstenaars die wonen en werken in het zuidwesten van Frankrijk, bijeen brengt.
Ze leven en werken wel in Frankrijk, maar het zijn lang niet allemaal Fransen. John Bailey is een Engelsman, Rudy Meekers en Marcel Rademakers zijn Belgen, Victor Ryath is een Nederlander en dan heb je nog Jean-Pierre Moccetti, een Fransman.
Het is opvallend dat de Fransman eigenlijk een beetje het buitenbeentje van de groep is. Hij hanteert een totaal ander kleurenpalet, werkt veel figu-ratiever, veel afgelijnder en bovendien werkt hij niet op traditioneel doek, hij schildert op een soort planken die hij naast elkaar plaatst.
De anderen maken schilderijen die vrij veel met elkaar gemeen hebben. Het zijn kunstwerken die aan hun innerlijke spanning en energie uiting geven door bijzonder kleur- en lichtsterke doeken te schilderen. Hun werken heb-ben iets impressionistisch.
De term Fusion wijst op versmelting, een omvorming van het materiële. Het materiële wordt ontdaan van alle dekoratieve, anekdotische, tijdelijke, ruimtelijke kenmerken om over te gaan in een zuiver licht, vol kleur.
Je kan de werken van de leden van ‘Fusion’ nog tot 23 oktober bekijken in het cultureel centrum, elke dag van 15 tot 22 u. behalve op zondagen."
(Art.: Het Volk, 06/10/1988)
5.3.3.3 INTERNATIONALE KUNSTGROEP
"Vijf kunstenaars uit Frankrijk, België, Nederland en Engeland stellen hun werk tentoon onder de groepsnaam Fusion tot 23 oktober in de foyer en benedengalerij van het Cultureel Centrum Kortrijk. De deelnemende kunstenaars zijn Victor Ryath, Rudi Meekers, John Bailey, Marcel Rade-makers en Jean-Pierre Moccetti.
Op het eerste gezicht lijken de kunstenaars van Fusion, die leven en werken in het Zuidwesten van Frankrijk, verschillend in hun uitdrukking. Bij verder onderzoek vertonen zich echter gemeenschappelijke kenmerken, die vooral te maken hebben met innerlijke spanning en energie.
De kunstenaars van de groep Fusion manifesteren zich door een terugkeer naar de essentie van schilderen en beeldhouwen. Zij houden zich op zeer intensieve wijze bezig met kleur en licht, hetzij om er een eigen vormentaal mee te ontwikkelen, hetzij om een transformatie van de ruimte, een openheid naar een andere, hogere werkelijkheid tot stand te brengen.
De term Fusion wijst op een versmelting, een omvorming van het materiële. Het vertrekpunt, de materie, wordt ontdaan van alle decoratieve, anekdo-tische, tijdelijke of ruimtelijke kenmerken, om uiteindelijk een graad van zuiverheid te bereiken waar materie en geest doordringbaar worden."
(Art.: Kortrijks Handelsblad, 29/09/1988)
5.3.3.4 FUSION
1 oktober - 23 oktober in de Foyer en Benedengalerij
"Fusion is een internationale groep kunstenaars verblijvend in het Zuidwesten van Frankrijk (Périgord). Ze laten zich inspireren door het landschap en de natuur maar werken niet zuiver figuratief. De groep houdt zich op zeer intensieve wijze bezig met kleur en licht, hetzij om er een eigen vormentaal mee te ontwikkelen, hetzij om een transformatie van de ruimte, een openheid naar een andere, hogere werkelijkheid tot stand te brengen.
De deelnemende kunstenaars aan deze tentoonstelling zijn Victor Ryath, Rudy Meekers, John Bailey, Marcel Rademakers (Mark Meekers) en Jean-Pierre Moccetti.
Open elke werkdag van 15u - 19u."
(Art.: Atlas, 06/10/1988)
5.3.3.5 KUNST- EN- MAKERS BUITENSHUIS / KORTRIJK / WAREGEM
“Met oktober in het verschiet starten er in de regio een paar nieuwe exposities. Het Kortrijks kultureel centrum brengt vanaf morgen vrijdag de belangrijke tentoonstelling Fusion rond vijf schilders die in Zuid-West-Frankrijk wonen.
Rudy Meekers, Victor Ryath, John Bailey, Marcel Rademakers en Jean-Pierre Moccetti schilderen en wonen in de Périgord. Daar worden zij gefascineerd door de Provençaalse kleuren en de speling van het licht op de objekten rondom hen. Dat willen zij vangen en vastleggen met precieze penseeltoetsen. Hun kreaties zijn geen direkte weergave maar een abstrakte uitdrukking van verwondering en opwinding waarin kleur en licht zijn verenigd. De verantwoordelijken van het Kortrijks kultureel centrum brengen vanaf vrijdag 30 september tot en met zaterdag 23 oktober 1988 een overzicht van hun werk onder de naam Fusion."
(DJW, Het Nieuwsblad, 29/10/1988)
5.3.4 HEUSDEN-ZOLDER 1988
5.3.4.1 FUSION- KUNSTENAARS UIT ZUIDWEST-FRANKRIJK
"De kunstenaars van de groep FUSION- die werken/leven in het zuid-westen van Frankrijk en meer bepaald in de streek van de Dordogne, en behoren tot diverse Europese nationaliteiten, blijken verschillend in hun uitdrukking. Bij verder onderzoek vertonen zich echter gemeenschappelijke kenmerken, die innerlijke energie en spanning uitdrukken: vandaar de naam FUSION.
Zij manifesteren zich door een terugkeer naar de essentie van schilderen en beeldhouwen.
De vrijgekomen creativiteit geeft sensibiliteit, sensualiteit, waarom niet sensuabiliteit."
(CHZ, Open Venster, tweemaandelijkse infokrant van het Cultureel Centrum Heus-den-Zolder, twaalfde jaargang 1988-1989, p. 2, 2 ill.)
5.3.5 STROMBEEK-BEVER 1989
5.3.4.1 KUNST UIT HET ZONNIGE ZUIDEN
"STROMBEEK-BEVER - Nog tot 15 januari is in de tentoonstellingsruimte en de luisterkamer van het Kultureel Centrum van Strombeek-Bever een tentoonstelling te zien van een groep Franse kunstenaars die zichzelf "Fusion" noemt en "Artistes peintres du sud-ouest". Merkwaardig genoeg is slechts een van de vijf leden Fransman.
Ouderdomsdeken is John Bailey die geboren werd in Londen in 1926. Verder bestaat de groep uit Marcel Rademakers (Mark Meekers) (Blaasveld 1939), Rudy Meekers (Antwerpen 1940), Victor Ryath (Amstelveen 1955) en de "echte" Fransman Jean-Pierre Moccetti (Périgueux 1939).
Behalve Rademakers die in België een leerstoel in moderne geschiedenis bekleedt, zijn ze allemaal definitief naar zuid-west-Frankrijk uitgeweken. Rademakers verblijft en werkt er vijf maanden per jaar.
Het is de vijf aan te zien dat ze in de Dordogne en de Périgord in Zuid-Frankrijk wonen. Ze schilderen weliswaar abstrakt, maar met de zachte pastels en de warme kleuren van de streek. Hun inspiratie komt duidelijk uit het mooie landschap met zijn prachtig licht, dat al lang allerlei kunstenaars inspireert. Hoewel ze ieder hun eigen stijl hebben, is er een hechte artistieke band tussen hun werken. Niet te missen voor wie van lichte en zonnige doeken houdt."
(ABA, Buitenbeen-krant/Brabant, 11/01/1989)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten